Z problemem zaparć borykają się zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. O ile jednak w przypadku najmłodszych winowajcą jest zwykle niedostateczna ilość błonnika w diecie, o tyle w przypadku dorosłych przyczyny zaparć mogą być bardziej złożone. O czym mogą świadczyć nawracające zaparcia? W jaki sposób możemy sobie z nimi poradzić?
Czym są zaparcia?
Przez zaparcia należy rozumieć zbyt małą częstotliwość wypróżnień – dotyczą one osób, które oddają stolec rzadziej, niż 2 razy w tygodniu. Dodatkowo zaparciom mogą towarzyszyć inne, przykre objawy, takie jak:
- ból przy oddawaniu stolca oraz krew,
- uczucie nadmiernego parcia,
- uczucie niepełnego wypróżnienia,
- ból jelit.
Czasami zaparcia nie mają konkretnej przyczyny – mówimy wtedy o zaparciach idiopatycznych, które występują na przykład w zespole jelita drażliwego. W wielu przypadkach zaparcia mogą być spowodowane złą dietą, która dostarcza zbyt małej ilości błonnika pokarmowego lub wody.
Zaparcia, a inne choroby
Nawracające zaparcia mogą świadczyć o różnego typu schorzeniach, które wcale nie muszą być związane z układem pokarmowym. Rzeczywiście, zaparcia występują w przypadku pojawienia się uchyłków jelita grubego czy żylaków odbytu, jednak mogą być one także objawem chorób:
- endokrynologicznych (niedoczynność tarczycy, niedoczynność przysadki),
- metabolicznych (mocznica),
- neurologicznych (choroba Parkinsona, neuropatia cukrzycowa),
- tkanki łącznej (twardzina układowa).
Zaparcia mogą więc stanowić bardzo niespecyficzny objaw. Należy udać się do lekarza, jeśli borykamy się z problemem nawracających zaparć, a co więcej towarzyszą nam dodatkowe symptomy chorobowe. Lekarzem, który zajmuje się profilaktyką, diagnozowaniem oraz leczeniem zaparć, jest gastrolog. Niemniej jednak w uzasadnionych przypadkach możemy zostać skierowani do dalszą diagnostykę do innego specjalisty.
Jak sobie pomóc?
Jeśli zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą, należy przede wszystkim zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Konieczne będzie spożywanie większej ilości błonnika, który znajdziemy w:
- świeżych owocach i warzywach,
- produktach pełnoziarnistych,
- roślinach strączkowych.
Pamiętajmy również o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Codziennie powinniśmy wypijać przynajmniej dwa litry płynów, zaś osoby cierpiące na zaparcia powinny pić przede wszystkim wodę, która zmiękcza stolec. Bardzo ważna jest również codzienna aktywność fizyczna, która doskonale wpływa na nasz układ trawienny. Szybką ulgę w zaparciach przyniesie aboca melilax – wlewki doodbytnicze, które zapewnią niemalże natychmiastowe wypróżnienie. Pomocne mogą okazać się także różnego rodzaju leki zmiękczające stolec i regulujące pracę jelit. Aby nie przepłacać, możemy porównać ich ceny w serwisie internetowym, np. gdziepolek.pl. Jeśli jednak zaparcia towarzyszą nam przez dłuższy okres czasu, a w ich leczeniu nie pomaga nawet zmiana diety, to warto udać się do lekarza. Być może przyczyna zaparć leży głębiej, a co za tym idzie będziemy musieli zastosować inne metody leczenia.